·
Saiz
hidangan
Saiz
hidangan adalah berasaskan jumlah yang biasa kita makan. Jika anda makan dua
kali ganda hidangan yang dinyatakan pada label, anda perlu menggandakan semua
bilangan dalam bahagian Fakta Pemakanan.
·
Tenaga
Oleh
kerana tenaga adalah kiraan kalori, anda perlu memberi perhatian kepada jumlah kalori
daripada setiap hidangan. Tanpa lemak tidak bermakna tanpa kalori. Ramuan
rendah lemak mungkin mengandungi sama banyak kalori dengan ramuan lemak penuh.
·
Lemak
Jika
anda mahu cuba mengurangkan lemak, atau anda hanya ingin memastikan jumlah
lemak yang anda makan, anda boleh membandingkan label produk makanan yang
berlainan dan pilih produk yang kurang mengandungi lemak dan lemak tepu.
·
Karbohidrat
Karbohidrat
boleh diperoleh daripada bijirin penuh, beras, kentang, gula dan sebagainya.
Kita bukan sahaja perlu mengawasi jumlah karbohidrat, tetapi juga sumbernya.
·
Vitamin
& Zat Galian
Dengan
undang-undang makanan yang baru diwartakan di Malaysia, syarikat pengeluar
makanan hanya dibenar mengisytiharkan kandungan vitamin & zat galian
jika tahap kandungannya adalah sebagaimana yang ditetapkan oleh Kementerian
Kesihatan.
·
Natrium
& Kolesterol
Natrium
adalah sebahagian daripada garam. Jadi, adalah wajar bagi orang yang mahu
mengurangkan pengambilan garam atau menguruskan tekanan darah mencari makanan
yang kurang mengandungi natrium.
No comments:
Post a Comment